A dal a tiéd pályázat

A három szakaszból álló projekt célja a művészetpedagógia eszközeivel megerősíteni a fiatalok megfelelő viselkedésformáit, ennek érdekében a művészetet mint nevelőeszközt alkalmazza a 11-25 éves fiatalok értékrendjének alakításában. A közösség és az alkotás segít megtapasztalni azt az örömet, kiteljesedést, amely erősebb, mint a kábítószerek csábítása.

A művészeti tevékenység fejleszti a fiatalok személyiségét, lehetőséget teremt számukra az önkifejezésre. A korosztály közös jellemzője, hogy kommunikációjukban és médiafogyasztási szokásaikban kiemelt szerepet kap az internet, valamint a zenés műfajok iránti érdeklődés. Elérésüket ennek megfelelően a két terület összekapcsolásával valósítjuk meg.

A bűnmegelőzési tevékenységek a projekt többi eleméhez kapcsolódva biztosítják a legfontosabb célkitűzést, hogy a fiatalok fejlődjenek, erősödjenek, fedezzék fel értékeiket, csökkenjen az áldozattá és elkövetővé válásuk kockázata.

 

  1. 1.       Internetes dalverseny

 

A projekt már megvalósult első részében egy olyan dal írása volt a feladat megadott témakörökben, amelyekben a fiatalok a biztonságos környezet megteremtésével kapcsolatos véleményüket, elképzeléseiket fogalmazták meg. A szakemberekből álló zsűri (zenészek, dalszerzők, színházi szakemberek) pontozta a pályaműveket. A legérdekesebb, legtöbb mondanivalót tartalmazó alkotásokat és azokat a dalokat választotta ki, amelyek a közvetített bűnmegelőzési tartalom és a művészi megjelenítés alapján alkalmasak a szélesebb nyilvánosság előtti megjelenésre. A pályázatban három korcsoportban versenyeztek a fiatalok (általános iskolás felső tagozatos 11-14 éves, középiskolás 15-18 éves, fiatal felnőtt 18 -35 év közötti). Az internet adta lehetőségeket kihasználva sok határon túli magyar pályázó is jelentkezett.

 

Az internetes dalpályázat kerete a folyamatosan működő, a fiatalok médiahasználatához igazodó weblap, mely lehetőséget adott a pályázati munkák feltöltésére és megosztására, nagy érdeklődést váltott ki a fiatalok körében. Rendkívül sokszínű, tartalmukban, művészi megvalósításukban értékes pályázati munkák születtek, melyek nézettsége is jelentős.

 

A pályázati időszak lezárása után a bűnmegelőzési ismereteket a fiatalok által írt dalok felhasználásával közvetítjük országos előadásokon, fellépéseken, megbeszéléseken. Neves előadók és a dalverseny lejobb pályázói segítenek a bűnmegelőzési tartalmak átadásában, a fiatalok érdeklődésének megfelő formában kísérve a közvetített információkat és hatákonyabbá téve a szemléletformálást.

 

  1. 2.       Musicalíró verseny

 

A projekt második szakasza a lelkesedést és figyelmet kihasználva tovább építi a már meglévő közösséget egy musical létrehozása érdekében, amely az előző szakaszban kiválasztott dalokra épül. A Musical sztori író versenyen a pályázati kiírásban megadott szereplők, jellemek és alapszituáció szerint írnak a fiatalok egy cselekményvázlatot a darabhoz.

A Musical szövegíró versenyen a pályázók a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt szinopszis alapján írják meg a párbeszédeket a karakterek viselkedésmódjával és szóhasználatával, élettel töltik meg a történetet, kitalálják és megoldják a konfliktusokat. A legjobbnak ítélt munkák zsűri által kiválasztott részleteiből születik meg a darab.

 

A Szertelen-kék alapítvány honlapjának létrehozása újabb lépést jelent a célcsoport szélesebb rétegeinek eléréséhez, a fiatalok érdeklődésének megfelelő módon közvetít bűnmegelőzési tartalmakat, és a pedagógusok, rendőrök számára is segítséget nyújt a bűnmegelőzési ismeretek átadásában.

A két honlap összekapcsolása erősíti a www.adalatied.hu honlapon megjelenített tartalmak iránti érdeklődés fenntartását. A legjobb pályaművekből kiválasztott, és stúdióban elkészített dalok folyamatosan elérhetőek a weblapon. A musical író verseny lebonyolítása és értékelése a weboldalon keresztül történik.

 

Az alkotó táborban A dal a tiéd! pályázat nyertesei vesznek részt. A harminc főre tervezett táborban neves művészek és előadók segítenek a fiatalok művészi kibontakozásában. Emellett azonban a bűnmegelőzéssel kapcsolatos kompetenciáikat is fejlesztjük, képzett trénerek és bűnmegelőzési szakemberek az élménypedagógia és a művészetpedagógia segítségével foglalkoznak a résztvevőkkel.

 

A dalpályázat nyertes dalaiból stúdióban egy DVD-t hozunk létre, amely bűnmegelőzési tartalmakat, tanácsokat és érdekes információkat is tartalmaz. A DVD-n elhelyezett tartalmak sok fiatalhoz eljutnak, mert a szereplők és barátaik már nagyon várják ezt a lehetőséget.

A dalpályázat első szakaszának legtehetségesebb szereplői, előadói a Szertelen-kék Alapítvánnyal együttműködő partnereink által szervezett gyermektáborokban, közbiztonsági nyílt napokon felléphetnek, és lehetőséget kapnak a közönség előtti bemutatkozásra.

 

A www.szertelen-kek honlapon a Szertelen-kék Alapítván új logójának megtervezésére pályázatot hirdetünk. Ennek legfontosabb szerepe, hogy a pályázó fiatalok a tervezés előtt megismerjék az alapítvány munkáját, céljainkat.

 

  1. 3.       Musical

 

A dal a tiéd! pályázat első szakaszában született dalokból, illetve a Musical író versenyen kiválasztott prózai történetekből összeálló dramaturgia alapján előreláthatólag a 2013-14-es színházi évadban valósulna meg a projekt harmadik szakasza, a zenés ifjúsági színdarab színpadra állítása.

 

További terveink

A projekt a bemutatóval még nem érne véget, elkészülne a darab DVD-én megjelenő változata, amely népszerű kiegészítő tananyaga, vitaindítója lehetne az iskolai osztályfőnöki óráknak.

 

Terveink szerint a színpadra állítást követő évben országos turnéra indulna a színdarab.

 

A szereplőket önállóan is foglalkoztatnánk zenés osztályfőnöki órákon.

 

A musical slágereinek legjobb amatőr gyerekszereplőinek, előadóinak, énekeseinek újabb internetes versenyt hirdetnénk.

 

A musical librettóját, a dalok zenei alapját elküldenénk az iskolák amatőr színjátszó csoportjainak, így a gyerekek saját közegükben is népszerűsíthetnék alkotásaikat.

A színjátszó körök ezután országos találkozón mérnék össze képességeiket.

 

Budapest, 2012.04.29.

 

Illés István

  a Szertelen-kék Alapítvány vezetője